Veilig terug aan de slag

Coronagids voor
sociaal-cultureel volwassenenwerk
en amateurkunsten

Woensdag 3 juni nam de Nationale Veiligheidsraad beslissingen in het kader van de start van fase 3 van het afbouwplan dat aanvangt vanaf 8 juni. Ook bepaalde culturele activiteiten kunnen terug worden hervat mits inachtneming van specifieke bepalingen. Informatie over deze specifieke bepalingen kan je hier raadplegen.

Culturele activiteiten die hervat mogen worden, moeten rekening houden met protocollen. Deze protocollen worden bepaald door de bevoegde minister, na advies van de GEES en in overleg met de sector. Minister van Cultuur Jambon werkt momenteel aan een basisprotocol voor de cultuursector.

De voorbije weken werkten Socius en De Federatie aan de uitwerking van een coronagids met algemene richtlijnen en veiligheidsprincipes voor organisaties en initiatiefnemers in het sociaal-cultureel werk en de amateurkunsten om groepsactiviteiten op een veilige manier te hernemen. Deze gids kwam tot stand in samenspraak met zowel sectororganisaties, -initiatiefnemers als virologen. Van zodra het basisprotocol cultuur beschikbaar is, zullen we de gids ook hieraan toetsen en indien nodig aanpassen.

Een nul-risico voor verspreiding van COVID-19 bij de organisatie van groepsactiviteiten bestaat niet. Je kan wel het nodige doen om de risico’s tot een minimum te herleiden. Als organisator of initiatiefnemer ben je immers de verantwoordelijke regisseur van de veiligheidsmaatregelen. Hierbij handel je uiteraard steeds binnen de wettelijk geldende maatregelen die bepaald zijn door de Nationale Veiligheidsraad, de Vlaamse overheid of jouw lokale bestuur.

Neem bij de organisatie van je groepsactiviteit het zorgvuldigheidsprincipe in acht. Lever alle inspanningen die redelijkerwijze kunnen verwacht worden om besmetting te voorkomen in de voorbereiding, de uitvoering en de opvolging van je groepsactiviteit. Deze coronagids biedt je een algemeen kader. Voor groepsactiviteiten met een meer specifiek karakter, zoals dans, sport, koken, repetities, …, raadpleeg je best bijkomend gidsen voor andere sectoren waarvan je een overzicht op deze site terugvindt.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.