Beeld en geluid over Vlaanderen

Beeld en geluid geven ons een uniek inzicht in onze cultuur. De voorbije jaren zijn door het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) en zijn partners uit cultuur, media en overheid grote inspanningen geleverd om audiovisueel materiaal te digitaliseren en veilig te bewaren. Vaak kunnen die filmpjes en geluidsfragmenten niet online gepubliceerd worden door de auteursrechten die erop rusten. Bovendien zit het materiaal verspreid over verschillende organisaties in Vlaanderen waardoor het moeilijk doorzoekbaar is over de organisaties heen. Vanaf vandaag zijn op www.hetarchief.be de beschrijvingen van meer dan een half miljoen items doorzoekbaar. De filmpjes en geluidsfragmenten zelf kan je niet raadplegen maar op deze manier krijg je wel een overzicht waar dit audiovisueel materiaal in Vlaanderen te vinden is.

Voor wie op zoek is naar audiovisueel materiaal betekent Het Archief een grote vooruitgang: met één zoekopdracht krijg je informatie over je onderwerp uit verschillende archieven. Zo is het de eerste keer dat je op die manier online inzicht krijgt in wat er allemaal in het VRT-archief te vinden is. Je kan er grasduinen in beschrijvingen van beeld- en geluidsfragmenten van landelijke en regionale omroepen, podiumkunstenorganisaties, musea, archieven, enkele universiteiten en overheidsinstellingen. Hoewel het beeld en geluid zelf niet zichtbaar of beluisterbaar is, zijn de eerste gebruikers bijzonder enthousiast over de diversiteit aan audiovisueel materiaal dat op deze manier voor de eerste keer vindbaar wordt.

De doorzoekbaarheid van grote verzamelingen beeld- en geluidsfragmenten is sterk afhankelijk van de kwaliteit van beschrijvingen bij de items Het Archief. Goede beschrijvingen zijn dus de sleutel tot onze audiovisuele cultuur. Samen met zijn partners zet VIAA zijn schouders onder de kwaliteit van deze beschrijvingen en kijkt daarbij ook naar nieuwe technologie om deze te verbeteren.

“Speech-to-text-technologie en beeldherkenningssoftware zijn maar enkele innovatieve mogelijkheden om deze beschrijvingen te verrijken. Vandaag staan we aan het begin van dit traject, maar we zien alvast veel mogelijkheden voor de komende jaren.”

Nico Verplancke, directeur VIAA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.