Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Het Franse chanson en Jacques Brel.

23 februari, 2022 @ 08:00 - 17:00

€8

Dries Delrue met een lessenreeks over het Franse chanson en Jacques Brel.

Tweede les in een reeks van twee lessen (13/02/2020 en 10/02/2021). De lessenreeks vindt plaats in de Plantijnzaal van de bibliotheek (ingang via de Wolvestraat tegenover het station). Kostprijs voor één avond is 8 euro, voor de twee avonden 12 euro. Inschrijven via info@vsvk.be of telefonisch (Janneke Deknudt, 051/31.06.30).

Dé grootste Belgische chansonnier en wereldwijd waarschijnlijk de meest bekende uit het Franse taalgebied: Jacques Brel.

Jacques Brel werd geboren in 1929 in een Franssprekende Brusselse familie. Hij werd geïnspireerd door zijn kindertijd en opvoeding in een burgerlijk milieu. De kerk, de bourgeoisie, de Vlamingen en ook de vrouwen worden in zijn liedteksten hard aangepakt.

Halfweg 1953 trok hij naar Parijs om er zijn droom om zanger te worden waar te maken.

Einde 1956 pas brak hij door met de succesplaat Quand on n’a que l’amour. Vanaf de late jaren vijftig inspireert hij zich minder op zijn katholiek-humanistische levensvisie en wordt zijn werk grimmiger: de liefde wordt beschouwd als iets wat meer pijn dan goed doet, hij trekt van leer tegen de hypocriete burgerlijke moraal en de dood wordt één van zijn thema’s. Daardoor verwierf hij een serieuzer, literair imago. Hij bleef succesvol optreden tot 1967.

Het succes van Brel, blijft, ruim 40 jaar na zijn dood, voortduren.
Zijn chansons werden door meer dan 3000 artiesten gecoverd en in bijna honderd talen vertaald. Ze zijn nog steeds bekend bij het brede publiek.

Krijg meer inzicht in het leven en werk van theaterfenomeen Jacques Brel tijdens deze luisterlezing. In klank en beeld worden bekende maar vooral minder bekende chansons beluisterd.

Over Jacques Brel schreef Dries Delrue artikelen voor Septentrion en voor het Nederlandse muziekblad New Folk Sounds. Reeds 20 jaar geeft hij lezingen over Jacques Brel.

Gegevens

Datum:
23 februari, 2022
Tijd:
08:00 - 17:00
Kosten:
€8
Evenement Categorie:
Site:
https://www.vsvk.be

Locatie

Plantijnzaal Ingang: Stadsbibliotheek Wolvenstraat 1, Izegem
Wolvenstraat 1
Izegem,

Organisator

VSVK Izegem
Site:
http://www.vsvk.be/index.htm