2023-04-04

Op 21 maart, trokken we met Cultuurlab Vlaanderen naar Molenbeek. Deze datum was niet zomaar gekozen, het was de internationale dag tegen discriminatie en racisme in dit kader trokken we naar de Brusselse gemeente om te ervaren hoe het er nu echt aan toe gaat in Sint-Jans-Molenbeek. Met zo’n 20 leden beleefden we een geweldige dag in het hartje van Brussel.
Nadat we met z’n allen verzamelden in het centraal station, wandelden we richting het migratiemuseum in Molenbeek. Het contrast tussen het toeristische centrum van Brussel en de woonwijken in Molenbeek was iets dat iedereen opmerkte. Eens aangekomen in het migratiemuseum werden we warm ontvangen en kon iedereen een eerste blik werpen op het museum. Eens iedereen een plaatsje had gevonden was het tijd voor de exclusieve vertoning van de film: ‘Vlaanderen & Brussel: een verhaal van migratie’.
De film kreeg een fantastische inleiding van Johan Leman, waardoor we een goed beeld kregen in welke context de film tot stand kwam. Na de vertoning was iedereen het over eens: een geslaagd resultaat! Het verhaal van migratie tussen Vlaanderen en Brussel werd nog nooit zo helder en actueel in beeld gebracht als nu. Van de arme boeren die naar Brussel trokken tot de uitwerking van de haven van Brussel tot de 5de generatie Vlaamse migranten die aan het woord kwamen. Boeiend, leerrijk en actueel zijn een paar van de eigenschappen die de kortfilm bezit. Een absolute aanrader!
Bent u zelf benieuwd naar het resultaat, hou dan onze website en sociale media in de gaten want binnenkort delen we de film met jullie allen!
Na de vertoning werd er nog heel wat nagepraat over de eigen ervaringen van onze leden en de actualisatie van bepaalde onderwerpen zoals onder andere het gebruik van het Nederlands in Brussel.
We vervolgden onze tocht richting Café Walvis waar we een echte Brusselse lunch nuttigden: stoemp met saucisse. Met uitzicht op de Dansaertstraat konden we naar hartenlust Danssaert Vlamingen spotten, of toch proberen! De leden waren aangenaam verrast door de volledige tweetaligheid van het personeel en de zaak, van het suggestiebord tot reclame voor een bier. Een voorbeeld voor veel Brusselse horeca.
Onze gids Dirk Thielemans stond ons op te wachten met een geweldige glimlach die verraadde dat hij niet kon wachten om zijn geliefde Molenbeek aan ons te tonen. Ter inleiding benadrukte hij ook de grens, het kanaal, tussen Brussel en Molenbeek en dat het wel degelijk 2 werelden zijn al staan ze in een constante wisselwerking. We stopten aan 1 van de vele streetart werken die je her en der kan terugvinden. Voor de verdere uitleg rond deze bijzondere werken zal je zelf een bezoekje moeten inplannen naar Molenbeek.
We stappen verder en komen aan bij Belmundo, het voorbeeld van een succesvol sociaal cultureel project in alle opzichten. Talloze sociale restaurants waar zowel de stoel als de sla op je bord tot het personeel uit eigen kweek, opleidingen zijn vervaardigd. Duurzaamheid is 1 van hun belangrijkste pijlers en dat merk je ook wanneer ze een gigantische moestuin hebben in het hartje van Molenbeek. ‘De kortste keten’ noemen ze het zelf, alle groenten uit de moestuin worden meteen gebruikt in de sociale restaurants. Kortom een geweldig initiatief.
Een paar meter verder kwamen we aan op onze volgende stop: de Fonderie: de Oude Gieterij & museum van Industrie en Werk. Een indrukwekkende verzameling komt ons tegemoet, eens je binnenstapt overvalt je automatisch een industriële sfeer. Het museum geeft een goed beeld weer van wat er allemaal werd vervaardigd in Molenbeek en omstreken. De impact tot op de dag van vandaag merk je aan bijvoorbeeld koekjesmerken die nog steeds produceren, beeldhouwwerken die nog steeds pronken in de zoo van New York of bepaalde technieken die we nu nog steeds gebruiken!
We laten de Fonderie achter ons en begeven ons richting het hart van Molenbeek. De gids brengt ons langs de bruisende marktjes en houdt even halt aan het monument dat werd opgericht ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslagen in Brussel en Parijs. Het werk is getiteld: ‘Vlam van de hoop’.
Vanaf de markt trekken we verder naar JES ofwel Jeugd de Stad. Een initiatief waarbij jongeren leren kennismaken met het leven in een stad. Maar JES gaat veel verder, ze bieden opleidingen aan voor jongeren die even de weg zijn kwijt geraakt en duwt hen zo terug op het juiste spoor. Zij bieden vrijetijdsactiviteiten aan alsook logementen voor groepen.
Te midden van het drukke Brussel – Molenbeek zijn zij er in geslaagd om heel hoogteparcours te bouwen dat je kan beklimmen als teambuilding, of wat dacht je van een gigantische klimzaal met een speleobox verwerkt. Een waar paradijs voor jongeren en groepen in de stad. Al onze leden vertelden hetzelfde: erg onder de indruk!
Van Jeugd en stad zakken we af naar Le Phare du kanaal voor een afsluitend drankje en een laatste nababbel. De dag zat erop en onze leden keren tevreden naar huis. Een nieuwe ervaring rijker en een deeltje wijzer geworden van wat Molenbeek allemaal te bieden heeft.
Is Sint-Jans-Molenbeek nu een echte hellhole?
Al onze aanwezige leden zullen u volmondig nee antwoorden. Is het dan het centrum van Europa en meer? Dat laat ik over aan de persoonlijke invulling van onze aanwezigen maar hoe dan ook is na vandaag hun blik ruimer geworden dan voordien. Een topdag met topmensen, voor herhaling vatbaar! Hopelijk mogen wij u verwelkomen op onze volgende uitstap.
CultuurlabVlaanderen 2019 ©