Feestelijk opening nieuw kantoor te Kortrijk

Op 10 juli 2023 werd ons gloednieuwe kantoor in de Rijselsestraat te Kortrijk geopend. Op een zonovergoten dag stroomden bestuur, leden, sympathisanten en politici binnen om een kijkje te nemen naar dat nieuwe kantoor. Dat het een succes was, dat is zeker. Toespraken, culturele randanimatie en geweldige hapjes en drankjes waren de ingrediënten voor deze geweldige opening! 

Waarom Kortrijk?

Het Rodenbachfonds vond in 1986 zijn eerste uitvalbasis in de Vandeveldestraat te Gent. Nadien trokken we naar de welbekende Bennesteeg 4 (nog steeds Gent) zo een 7 jaar later in 1993. In 2017 werd de verhuis ingezet naar de Tennisbaanstraat 41, nog altijd in de Oost-Vlaamse hoofdstad Gent. Daar werd Rodenbachfonds omgedoopt naar Cultuurlab Vlaanderen. Na een heuse zoektocht doorheen de Vlaamse steden stootte het bestuur op de Rijselsestraat 43 in Kortrijk. Het pand had alles wat we als organisatie zochten, wat dat precies is kan je zelf komen ontdekken, onze deur staat altijd open. 

Los van het gebouw en de accommodatie gaat het Culturlab Vlaanderen hem ook om de locatie en de partners. Om het met de woorden van onze voorzitter te zeggen: 

“we worden steeds herinnerd aan de rijke geschiedenis die onze regio vorm heeft gegeven. We staan hier in Kortrijk, een stad doordrenkt van geschiedenis, waar de echo’s van de Guldensporenslag nog steeds nagalmen. Die slag symboliseert de strijd voor vrijheid en identiteit, waarden die ook wij koesteren en nastreven.”

Met die ingesteldheid starten wij onze werking vanuit Kortrijk.

Gevleugelde woorden, Vlaamse Franken en muziek

De toespraken werden verzorgd door onze eigenste voorzitter Dimitri D’Hondt en Minister-President Jan Jambon. Beiden hadden heel wat te vertellen en wensten Cultuurlab Vlaanderen alleen maar het beste toe. Was u er niet bij? Geen probleem hieronder geven wij u enkele belangrijke passages mee vanuit hun toespraken. 

Bij het binnenkomen werd u verwelkomd door onze bestuursleden en kreeg iedere bezoeker bij wijze van aandenken een Vlaamse Frank. Deze ‘alternatieve’ Vlaamse franken waren een antwoord op de Belgische frank. Een actie van het Rodenbachfonds in 1986, de Franken zijn nog steeds geld waard aangezien deze zijn geslagen uit edelmetalen.

Na de toespraken werd de receptie opgevrolijkt op de tonen door 2 muzikanten. Ter gelegenheid van onze opening werd er een samenwerking  tussen de muziekgroep ‘Sons of Sirius’ en een externe muzikant Hartwin Dhoore op poten gezet. Deze heren brachten geweldige folk die door iedere aanwezige wel gesmaakt werd. tevens is de man met de viool, Yves De Waele, gids in Gent, Brugge en Kortrijk. Wil je ze zelf ontdekken? Klik op de onderstaande knop . 

Expo met hapje en drankje

Om de bezoekers meteen het potentieel van onze polyvalente ruimte te tonen exposeerden we verschillende tentoonstellingen uit het verleden. De ‘Liefdesbrieven aan de Nederlandse taal’, portretten van ‘Rebelse klik’ en sinds kort het kunstwerk ‘Geraakt door de Oorlog’ werden tentoongesteld. Naast de tentoonstellingen uit het verleden werd er een tijdlijn aangebracht die de geschiedenis van het Rodenbachfonds en Cultuurlab Vlaanderen visueel weergeeft. Binnenkort zal deze tijdlijn ook digitaal beschikbaar zijn. Vanaf 7 augustus kan u ook de portretten van het project ‘Rusthuisrebel’ bewonderen.

Zoals onze voorzitter al aangaf in zijn toespraak stellen wij onze expo ruimte open voor u en/of voor uw organisatie. Wil u graag exposeren of kent u iemand die een ruimte zoekt, 1 adres Cultuurlab Vlaanderen. Al onze gegevens kan je onderaan het artikel terugvinden 

De streekbieren receptie met aangepaste hapjes werd verzorgd door Slagerij Floryn. Dat alle hapjes en biertjes werden gesmaakt was duidelijk door vele enthousiaste opmerkingen die we mochten ontvangen. 

Tot slot blikken we vooruit

Na de lastige tijden waar Corona vaak stokken in het wiel heeft gestoken is het tijd om terug voluit te verenigen. De opening van ons kantoor te Kortrijk was zowel letterlijk als figuurlijk een frisse, nieuwe start. 

De tijdlijn die de geschiedenis van onze vereniging schetst stopt niet bij vandaag maar loopt nu al door tot 2026. Binnen 2 jaar bestaan wij namelijk 45 jaar en dat moet uiteraard gevierd worden!  Tot dan? 

Wil je meer weten over Cultuurlab Vlaanderen? Wil je op de hoogte worden gehouden? Wil je mee verenigen? Wil je lid worden? 

Je kan alles terugvinden via onderstaande kanalen: