Schrijf een brief aan Willy Kuijpers

In 2020 verloor Vlaanderen een van zijn markantste figuren: Willy Kuijpers. Willy was een man met vele lagen: Chiro-jongen, leraar, maar ook echtgenoot en vader en uiteraard politicus. Als politicus doorliep hij alle stadia van de politieke ladder. Op Willy kon en kan je veel etiketten plakken: Vlaams, sociaal bewogen, idealist, non-conformist, militant, kosmopoliet, …

Hij zette zich in voor Vlaanderen, maar ook voor talen en culturen van regionale en etnische culturen in Europa en ver daarbuiten. Zo nam hij het op voor Basken, Ieren, Bretoenen, Corsicanen, Armeniërs, Eritreeërs en Koerden…

© Nieuwsblad - Willy Kuijpers bij een actie in Voeren in 1981.
© Belang van Limburg

Willy was een man die respect afdwong van links, rechts en averechts. Geef toe, wie van ons zou niet graag, nog één keer, een praatje met hem maken.

Cultuurlab Vlaanderen vatte het plan op een briefschrijfactie te lanceren: schrijf een brief aan Willy, alsof hij er nog steeds is. In je brief kan je herinneringen ophalen, mijmeren, je kan er je ergernissen in kwijt, je kan Willy om raad vragen, …

Iedereen is vrij om een (eigen) persoonlijke invulling te geven aan de inhoud van de brief. Wij verwachten brieven in de geest van het gedachtengoed van Willy: positief, inspirerend, met een open blik op de wereld. Brieven kunnen ingestuurd worden tot 11 juli 2024.

Het brievenboek wordt gebundeld en feestelijk voorgesteld. Meer hierover later.

Brieven aan Willy in de pers

Interview met Lieve Devijver

Bekijk hier het volledige interview.

(ROB TV)

‘Schrijf nog eens een brief aan de betreurde Willy Kuijpers (83)…’

Lees hier het volledige artikel.

(Het Laatste Nieuws – editie Vlaams-Brabant)

© Vertommen
© Vertommen
’Brieven aan Willy’ moet zijn gedachtegoed eren

Lees hier het volledige artikel.

(Het Nieuwsblad – editie Vlaams-Brabant)

Vrouw van overleden Willy Kuijpers is op zoek naar verhalen over haar man: ‘Brieven aan Willy’

Lees hier het volledige artikel.

(VRT nws)