Geraakt door de oorlog

De titel ‘Geraakt door de oorlog’ spreekt voor zich, oorlogsbeelden raken ons allemaal. Bedoeling van de tentoonstelling is gevoelens over oorlog die bij de bezoekers opkomen te verzamelen. 

Dit gebeurt aan de hand van het Kunstwerk ‘In Flanders field’ van Kathy Vandamme en de tekeningen ‘De Eerste Wereldoorlog in beeld’ door August Campe.

Tekeningen van August Campe

August Campe (Oostende, 1913-2004) was soldaat tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens WOII maakte hij tekeningen over de Eerste Wereldoorlog. Wat heeft de man bezield om tekeningen te maken over een oorlog die hij zelf niet heeft beleefd en waarop heeft hij zich gebaseerd? Wat heeft hij horen vertellen? Allemaal vragen die onbeantwoord zullen blijven.
Een aangrijpende reeks van 42 ingekaderde tekeningen.

Kunstwerk ‘In Flanders Fields’

Kathy Vandamme, kunstenares uit de Westhoek (Staden), was geraakt door de vele oorlogsgraven in de regio en vooral door het leed dat oorlog onvermijdelijk met zich meebrengt. Cultuurlab Vlaanderen heeft voor dit kunstwerk gekozen omdat het raakt. Het laat je niet ongevoelig, het roept gevoelens op. 

Het kunstwerk bestaat uit 30 kistjes. In ieder kistje ligt een oorlogsslachtoffer of een voorwerp dat te maken heeft met de oorlog. Het geheel vormt een aangrijpend beeld dat niemand onberoerd laat.

Elk kistje staat voor een pakkend verhaal. Het verhaal van een shellshock-slachtoffer, een verliefde dwangarbeider, een verpleegster, een Australische oorlogsreporter, een doof meisje, een spionne en vele andere.

Samen met u brengen we het kunstwerk ‘In Flanders Fields’ op zo veel mogelijk locaties.

Wil je meer info over deze tentoonstelling of wil je die lokaal zelf organiseren? Stuur dan een mail met je contactgegevens naar info@cultuurlabvlaanderen.be.