De titel ‘Geraakt door de oorlog’ spreekt voor zich, oorlogsbeelden raken ons allemaal. Cultuurlab Vlaanderen, toen nog onder de naam Rodenbachfonds, verzamelde tijdens dit project dat startte op 6 september 2014 en eindigde op 11 november 2018, gevoelens over oorlog. 

De organisatie deed dit aan de hand van het Kunstwerk ‘In Flanders field’ van Kathy Vandamme en de tentoonstelling ‘De Eerste Wereldoorlog in beeld door August Campe’

August Campe (Oostende, 1913-2004) was soldaat tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens WOII maakte hij tekeningen over de Eerste Wereldoorlog.
Wat heeft de man bezield om tekeningen te maken over een oorlog die hij zelf niet heeft beleefd en waarop heeft hij zich gebaseerd? Wat heeft hij horen vertellen?
Allemaal vragen die onbeantwoord zullen blijven.
Een aangrijpende reeks van 42 tekeningen.

Kunstwerk ‘In Flanders Fields’

Kathy Vandamme, kunstenares uit de Westhoek (Staden), was geraakt door de vele oorlogsgraven in de regio en vooral door het leed dat oorlog onvermijdelijk met zich meebrengt. Cultuurlab Vlaanderen heeft voor dit kunstwerk gekozen omdat het raakt. Het laat je niet ongevoelig, het roept gevoelens op. 

Het kunstwerk bestaat uit 30 kistjes. In ieder kistje ligt een oorlogsslachtoffer of een voorwerp dat te maken heeft met de oorlog. Het geheel vormt een aangrijpend beeld dat niemand onberoerd laat.

Op de website www.geraaktdoordeoorlog.eu staat het kunstwerk ‘In Flanders Fields’ centraal. U vindt er foto’s van de 30 kistjes. Elk kistje staat voor een pakkend verhaal. Klik op een foto en lees het verhaal van een shellshock-slachtoffer, een verliefde dwangarbeider, een verpleegster, een Australische oorlogsreporter, een doof meisje, een spionne en vele andere. U kunt uw reactie posten onder iedere foto.

Samen met u brengen we het kunstwerk ‘In Flanders Fields’ op zo veel mogelijk locaties.