Missie
Cultuurlab Vlaanderen is het Vlaams labo voor lokale solidariteit. Het werkt voor en met mensen die samen een open en warme samenleving willen realiseren. Met de Vlaamse emancipatiegeschiedenis als inspiratie zet Cultuurlab Vlaanderen cultuur en de Nederlandse taal in om mensen met elkaar te verbinden.
Visie
Cultuurlab Vlaanderen is ontstaan uit lokale verenigingen en heeft zich ontwikkeld tot een ondersteunend netwerk voor lokale kernen. Deze kernen, geïnspireerd door de Vlaamse zoektocht naar vrijheid en zelfstandigheid, brengen mensen in beweging rondom cultuur in Vlaanderen, ieder met zijn eigen unieke bijdrage. Door middel van samenwerking en uitwisseling van kennis creëren we een samenleving waarin iedereen op een gelijkwaardige en zelfbewuste manier kan participeren.
Daarnaast bouwt Cultuurlab Vlaanderen aan een netwerk van socio-culturele hubs verspreid over Vlaanderen, waar ontmoeting en gemeenschapsvorming centraal staan. Wij willen een plek zijn waar diverse culturen op lokaal niveau samenkomen. De Nederlandse taal speelt hierin een cruciale rol als verbindende factor. Door Nederlands te spreken, ontwikkelen we niet alleen een gemeenschappelijke taal, maar ook een gedeelde cultuur die ons verbindt.
Cultuurlab Vlaanderen zet zich actief in om mensen die Nederlands willen leren te ondersteunen met creatieve projecten en hen te verbinden met Nederlandstaligen in hun omgeving. Op deze manier bevorderen we verbinding en versterken we de gezamenlijke culturele basis in Vlaanderen. We motiveren mensen om de culturele diversiteit en rijkdom van Vlaanderen te ontdekken en te waarderen. Vanuit sociale betrokkenheid en de ambitie om mensen via cultuur samen te brengen, richt Cultuurlab Vlaanderen zich speciaal op diegenen die moeilijker aansluiting vinden bij lokale gemeenschappen en culturele activiteiten.
Cultuurlab Vlaanderen heeft haar wortels in de Vlaamse Beweging. Vanuit die achtergrond hecht het belang aan het koesteren en beleven van ieders eigenheid, in alle openheid. De Vlaamse emancipatiegeschiedenis, waarin gelijkberechtiging en culturele ontplooiing centraal stonden, is daarbij de inspiratiebron. Vanuit Cultuurlab Vlaanderen focussen we ons daarbinnen op ‘de Nederlandse taal’ en ‘cultuur’. De Vlaamse emancipatie is in essentie een strijd geweest om erkenning en gelijkwaardigheid. Centraal hierin stond de taalstrijd. Vlamingen spraken eeuwenlang Nederlands, terwijl het Frans de taal was van de macht en de cultuur in België. Deze taalongelijkheid zorgde voor een gevoel van ongelijkheid bij de Vlamingen. Naast de taalstrijd ging het ook om het behouden en versterken van de Vlaamse cultuur. Vlamingen wilden hun eigen literatuur, muziek, kunst en tradities kunnen ontwikkelen zonder dat ze daarvoor naar het Franse taalgebied hoefden uit te wijken.
Cultuurlab Vlaanderen brengt mensen samen rond cultuur in Vlaanderen. Het nodigt verenigingen en individuen uit cultuur te proeven, elkaars cultuur te ervaren en samen nieuwe cultuur te creëren. Een opdracht daarbij is mensen stimuleren bewust om te gaan met cultuur en erfgoed in hun omgeving.
Daarmee draagt het ook bij aan een duurzame samenleving, waarin mensen aandacht en zorg besteden aan zaken die niet vanzelf blijven bestaan. Cultuurlab Vlaanderen capteert goed wat er leeft en waar mensen mee bezig zijn. Het ondersteunt mensen om lokale antwoorden te geven op maatschappelijke vraagstukken.
Het grote belang van de lokale werking betekent dat de organisatie gericht is op versterking van de lokale kernen: verenigingen of tijdelijke project- of themagroepen. Zij krijgen ondersteuning en vorming om hun werk zo goed mogelijk te doen en van elkaar te leren. Waar nodig schaalt Cultuurlab Vlaanderen hun werking ook op tot landelijke activiteiten of bedt deze in landelijke acties in. Daartoe beschikt Cultuurlab Vlaanderen over een dynamisch netwerk van partners waarmee het zo veel mogelijk structureel samenwerkt.
Met de lokale werking als basis, een landelijke werking die de basis versterkt en zichtbaar maakt, is Cultuurlab Vlaanderen deel van globale ontwikkelingen en sluit het aan bij globale thema’s. Het laat zich ook inspireren door de manier waarop bevolkingsgroepen buiten Vlaanderen omgaan met taal- en culturele diversiteit. Juist door het benaderen van diversiteit als een verrijking van de samenleving – intercultureel, intergenerationeel en op tal van andere manieren – toont Cultuurlab Vlaanderen dat het deel uitmaakt van wat er in de wereld gebeurt. Het is glokaal, want het vertaalt die globale ontwikkelingen naar lokale – dus grijpbare en haalbare – activiteiten en verbanden.