Cultuurlab Vlaanderen was  één van de grote partners van de Vlaamse Vredesweek 2019.  Met “Vouwen voor vrede” gaven  we een krachtig signaal  aan de Belgische regering om meer te investeren in vredesopbouw en minder aan wapens.

Oorlog en geweld maken de afgelopen jaren opnieuw sterk opgang. Nog nooit waren er zoveel mensen op de vlucht.  Er is immers nood aan meer middelen voor vrede, … veel meer zelfs. 

Over heel Vlaanderen motiveerden we onze lokale kernen, cultuurverenigingen, bibliotheken, lokale besturen… om mee tienduizenden kraanvogels te vouwen. Waarom kraanvogels? Omdat kraanvogels sinds de dood van Sadako Sasaki, slachtoffer van de atoombom op Hiroshima, gelden als een wens tot vrede.

Recordaantal Vlamingen vouwt kraanvogels

DIKSMUIDE

Pax Christi Vlaanderen, het Museum aan de IJzer en het Rodenbachfonds hebben hun schouders gezet onder de actie Vouwen voor Vrede. Er werden 33.382 kraanvogels gevouwen, die vandaag in Brussel aankomen. Het Belgisch record is gebroken.

De actie Vouwen voor Vrede past in de Vlaamse vredesweek. “Het doel is dat de inwoners zoveel mogelijk papieren kraanvogels vouwen. De kraanvogel kondigt bij ons de lente aan. Het is een vogel met een uitgesproken profiel. Hij is het symbool van waakzaamheid. De kraanvogel is verwerkt in de nationale vlag van Vietnam en is bij uitstek het internationale symbool van de vrede”, zegt Johan Velghe, ondervoorzitter van het Museum aan de IJzer.

Teken van vrede

Jenny Vanlerberghe heeft met haar beweging Vrouwen voor Vrede aan de actie meegeholpen. “Een zomer lang hebben inwoners een kraanvogel gevouwen als teken van vrede. We zijn de boer opgetrokken en hebben veel mensen gesensibiliseerd. Het Museum aan de IJzer, het Rodenbachfonds en Pax Christi Vlaanderen hebben samen hun nek uitgestoken omdat ze waakzaam zijn voor de vrede. Al de papieren kraanvogels vertrekken naar Brussel, waar ze vandaag woensdag afgeleverd worden bij premier Michel”, aldus Velghe.

De gevouwen kraanvogels werden de voorbije dagen binnengebracht in de IJzertoren. Een deurwaarder heeft al de kraanvogels geteld. Het zijn er precies 33.382, in alle vormen en kleuren. Hiermee verpulveren de initiatiefnemers het Belgisch record, dat op zo’n 10.000 stuks staat.(krv)